Överkörd Natur

Hornborgasjön Svensk text

Sven Björk

[ Innehåll ]
Uppåt ] [ Hornborgasjön Svensk text ] Treatment of lakes ] Bildspel restaurering ] Hornborgasjön Igen ]
Plan/1973 ] Musikteatern Trätornas Träsk ] 1980 Sista sänkningen ] Vitboken om Hornborgasjöns Restaurering ]

 

 

 

Letar vi i Skånes och Blekinges vattenhistoria så dyker Svens namn upp lite här och var. Våmbs Ängar och Krankesjön är kanske de objekt, som knyter Sven Björk till Hornborgasjön i och med bekantskapen med PO Swanberg och därmed knyts Krankesjön i Skåne till Hornborgasjön.

Trätornas Träsk Musikteater i Skaraborg Sven figurerade också i Musikalen Trätornas Träsk, som hade en bejublad premiär i Skövde 1999. Det blev en svidande vidräkning på myndighetsmissbruk, när det gällde att återskapa skadad natur. I musikalen figurerade Sven som limnologen Källare tillsammans med ornitologen Catinka (PO Swanberg). Ta gärna en titt där.

På denna och underlydande sidor skall vi berätta om Svens engagemang vid Hornborgasjön. Alla har vi hört talas om Trätornas Träsk, ett begrepp som Sven skapade, när det blev uppenbart att SNV, SOF och SNF behagade gå emot regeringens och riksdagens JA till en fullt restaurerad Hornborgasjö. Läs mer via hornborga.nu, där Du klickar på Swanbergs hemsida.

men här berättar vi om Sven Björk och Hornborgasjön.
Plan/1973
Musikteatern Trätornas Träsk
1980 Sista sänkningen
Vitboken om Hornborgasjöns Restaurering
Limnologisk text på svenska och engelska
Trätornas Träsk definieras 1986.

Björk protesterar mot SNV-trion och ny kunskap.
Publicerad i Bjerka Härlunda Hembygdsskrift.

Som webbmaster har jag tillåtit mig att samla Sven Björks produktion och engagemang för Hornborgasjön på denna och nedanstående sidor. Vi kommer att bjuda på en sammanfattning hans limnologiska utredning, som vann regeringens och riksdagens gillande och som väckte en internationell uppmärksamhet. Framgångarna vid sjön Trummen vid Växjö och Hornborgasjön innebar att världen efterfrågade Svens kunskap och samordningsförmåga. Vi kan berätta mer om Sveriges senaste Linnélärjunge.

Det hindrade emellertid inte SNV (Statens Naturvårdsverk) att refusera utredningen och komma med egna fördröjda  förslag. Med en myndighets pondus förklarade SNV senare den egna nya utredningen lyckad, uppbackade av SOF och SNF, som svek naturvårdens sak på upploppet. Men den som ärligen ångrade sig var SNVs generaldirektör, som senare erkände att SNV aldrig borde ha åtagit sig uppdraget att restaurera sjön.

Förspelet till Svens kontakter med Hornborgasjön och dess tidigare öden finns på annan plats och kan sökas under bjellum.se på Hornborgasjöns hemsida.


Sidan uppdaterades mars 2013
Boken "Överkörd Natur" finns på varje välsorterat Bibliotek.
[ Innehåll ]
Uppåt ] [ Hornborgasjön Svensk text ] Treatment of lakes ] Bildspel restaurering ] Hornborgasjön Igen ]
[underordnad sida ] Uppåt ] Plan/1973 ] Musikteatern Trätornas Träsk ] 1980 Sista sänkningen ] Vitboken om Hornborgasjöns Restaurering ]